Τα όμορφα κορίτσια, όμορφα στολίζονται...

Τα όμορφα κορίτσια, όμορφα στολίζονται...
Sweet Pink

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Το κουκλί, το κουκλάκι...

         Γειάααα σας, τι κάνετε? Καλέ χαθήκαμε...
Ε, υποχρεώσεις... παιδιά... δουλειές... πέρασαν οι μέρες... Πάει και το Πάσχα... Του χρόνου πάλι να είμαστε καλά όλοι να ξανά γιορτάσουμε!
Λοιπόν αυτάάά... Επέστρεψα κι εγώ στην έδρα μου, κι αφού μαζεύτηκα κυριολεκτικά και τακτοποιήθηκα πάλι, μπήκαν όλα στη θέση τους και σε μια σειρά, είπα να στρωθώ να και να σας φτιάξω τη κούκλα κουκλοθεάτρου που σας είχα τάξει... Μη με μαλώσετε που σας καθυστέρησα... 
        Που λέτε, χθες, αφού κοίμισα τον μικρό μου, μάζεψα τα υλικά που χρειαζόμαστε για τη κατασκευή μας και βουρ στη δουλειά... Θα σας πω βήμα-βήμα τι έκανα και θα σας πω επίσης για τις μικρές παγίδες που έχει η συγκεκριμένη κατασκευή και πως να τις αποφύγετε... γιατί εγώ... ξέχασα να υπολογίσω κάποια πραγματάκια και  γκουχου-γκουχου... 
        Πάμε να δούμε λοιπόν, τι χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε αυτό το κουκλάκι.
1. υφάσματα χρωματιστά ή μονόχρωμα για το κυρίως μέρος της κούκλας, δηλ. το φορεματάκι που θα μπαίνει μέσα το χέρι μας.
2. ύφασμα μονόχρωμο, λευκό ή σομόν, που θα γίνει το κεφάλι και τα χέρια της κούκλας μας. 
3. μαλλί σε ότι χρώμα θέλετε εσείς, για να φτιάξουμε τα μαλλιά.
4. ένα κομμάτι κανσον χαρτόνι
5.βαμβάκι
6.μαρκαδόρους
7.κλωστές και βελόνα
8.ψαλίδι
9.κόλλα ρευστή ή στικ
και προαιρετικά τσόχα που θα γίνουν τα μάτια της κούκλας, εάν δε τα καταφέρνετε με τη ζωγραφική. 
τα υλικά μας συγκεντρωμένα... εγώ έβαλα και κορδελίτσες για να κάνω φιογκάκια... χε χε
          Η πρώτη μας κίνηση είναι να σχεδιάσουμε το φόρεμα-κυρίως μέρος/σώμα- της κούκλας μας καθώς τα χέρια και το κεφάλι της. Εγώ δεν είχα ούτε λευκό ούτε σομόν ύφασμα για τα μέλη, κι έτσι έβαλα ένα απαλό σιελάκι... μικρό το κακό. Τα χεράκια είναι λίγο σαν γάντια του μποξ αλλά οκ... Καλό θα ήταν πριν σκιτσάρετε το φόρεμα της κούκλας, να τοποθετήσετε το χέρι σας επάνω στο ύφασμα (με κλειστά τα δάχτυλα και όχι όπως κάναμε μικροί τη γνωστή χειρονομία αποτύπωμα πάνω στο χαρτί), για να είσαστε σίγουρες και σίγουροι ότι θα χωράει το χέρι σας μέσα στο φορεματάκι... εγώ το αμέλησα να το κάνω και το φορεματάκι το έκανα στενό... και τη πάτησα... κάπου είχα ένα πατρόν αλλά κάπου θα είναι θαμμένο στο πατρικό μου. Πάμε παρακάτω. 
          Αφού σχεδιάσουμε το κεφάλι, τα χέρια, και το φόρεμα, τα κόβουμε προσεκτικά. Σημειώστε ότι θα πρέπει να έχετε διπλό το ύφασμα για να κοπεί x2 μπρος και πίσω το φόρεμα, τα χέρια και το κεφάλι γιατί θα πρέπει να ραφτούν μεταξύ τους. 
Ράβουμε το φορεματάκι και αφήνουμε περιθώριο στα χέρια και το κεφάλι γιατί θα τα ράψουμε επάνω στο σώμα τελευταία. 
        Στη συνέχεια, ράβουμε το σώμα, ράβουμε λίγο τα χέρια για να είναι σταθεροποιήσουμε το ύφασμα και να μη φεύγει, γεμίζουμε με το βαμβάκι, και συνεχίζουμε το ράψιμο. Λίγο πριν φτάσουμε στους καρπούς και στο λαιμό, κάνουμε το εξής, κόβουμε το χαρτόνι σε παραλληλόγραμμα και το τυλίγουμε σαν κώνο. Τοποθετούμε τους κώνους στα χεράκια και στο λαιμό της κούκλας και ολοκληρώνουμε το ράψιμο. Ο σκοπός αυτού του τρικ ας πούμε, είναι να για να μπει πιο εύκολα το κάθε δάχτυλο (δείκτης, αντίχειρας και μέσος) για το κεφάλι και τα χέρια της κούκλας. 
      Η κούκλα μας είναι σχεδόν τελειωμένη... Απομένει να σκιτσάρουμε επάνω στο κεφάλι τα χαρακτηριστικά του προσώπου... Μπορείτε αν θέλετε να πάρετε ματάκια απ τα καταστήματα που διαθέτουν είδη ραπτικής ή και τα βιβλιοπωλεία που έχουν είδη για χειροτεχνίες... Εγώ τη συγκεκριμένη μέρα, δια μαγείας... έχασα τα ματάκια... γι αυτό και αναγκάστηκα να σκιτσάρω δυο μάτια λάγνα... χα χα... μου βγήκαν λίγο κάπως όμως, γιατί έκανα ένα 2ο λάθος... σκίτσαρα τα μάτια και το στόμα αφού είχα γεμίσει το κεφάλι με βαμβάκι και το είχα ράψει και δε με βόλευε καθόλου, λόγω του βαμβακιού και του κώνου που πατούσε ακριβώς επάνω στα χείλη της κούκλας... κι έτσι μου βγήκε λίγο σαν τη κούκλα του Τσάκι... το γνωστό θρίλερ. Γι αυτό σκιτσάρετε τα μάτια, μύτη και στόμα πριν γεμίσετε το κεφάλι. 
        Προχωράμε, προσθέτουμε κόβουμε όσο νήμα θέλουμε και το κολλάμε στο κεφάλι για μαλλιά. Κι αν θέλετε μπορείτε να διακοσμήσετε το φόρεμα της κούκλας σας με ότι θέλετε εσείς, κουμπιά, αυτοκόλλητα λουλούδια, ζωγραφίστε κάτι... Εγώ της έφτιαξα μια tutu... την έκανα μπαλαρίνα! 
       Αυτή είναι η κούκλα μας και είναι έτοιμη για τα Bolshoi! χαχα 
       Σας εύχομαι καλή επιτυχία και να προσέχετε τα σημεία που σας επισήμανα... 
       Με την ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάξετε κι άλλες κουκλίτσες και να δημιουργήσετε έναν μικρό θίασο για να διασκεδάζετε τα μικρά σας αγγελάκια! 
Μέχρι την επόμενη κατασκευή, 
          
                          σας φιλώ!

2 σχόλια: